SLUGĂ LA DOI STĂPÂNI, de Carlo Goldoni

Premiera: 06.11.2020

Stagiunea 2020 – 2021

Photo credit & copyright – Bârlad Online www.b-o.ro

DISTRIBUŢIA

Cristian Todică – Truffaldino

Oana Florea – Clarice

Sorin Ghiorghe – Lombardi

Simon Salcă jr. – Silvio

Diana Hatmanu – Beatrice

Lucian Arhire – Florindo

George Sobolevschi – Brighella

Irina Cocea – Smeraldina

Alex Savu – Pantalone

Regie artistică – Bogdan Hușanu

Decor – Sandu Maftei

Costume – Iuliana Maftei

***

Cum ajungi să servești doi stăpâni în același timp? Câtă vreme va trece până-și vor da seama stăpânii? Ce se va întâmpla, dacă-și vor da seama? Să nu ne grăbim cu răspunsurile, pentru că Goldoni a scris acest text în urmă cu aproape trei sute de ani. Altfel funcționa pe atunci facebook-ul și altele erau relațiile dintre oameni și dintre clasele sociale. Spus în două feluri, mai simplu sau mai elevat, Slugă la doi stăpâni, e un text despre șmecheria omului simplu sau o poveste despre cum să complici cu seninătate o situație ce ține de cerințele umane cotidiene.

Eroului principal, Truffaldino, i se face foame de când își tot așteaptă stăpânul; el are un legământ păgân cu propriul stăpân, pe care cel din urmă  nu vrea să-l respecte. Dar pentru că omul nu trăiește doar cu hrană, ci și cu iubire, trei cupluri de îndrăgostiți se caută, se ceartă și se împacă dominați de gelozie, de hazard, de părinți, cu toții răsfoitori ale filelor colorate ce-i înconjoară și din care citesc fără să cunoască literele.

Publicul ar trebui să fie fascinat, în primul rând, de capacitatea supraumană a lui Truffaldino de a se descurca în războiul țesut de minciunile sale. Ar mai trebui urmărite furia și aparentul primitivism al lui Pantalone, care ascund o simplitate și o bunătate sănătoase.

Spectacolul începe cu logodna fiicei sale, Clarice, logodnă întreruptă de un oaspete ciudat, pe care vă las să-l descoperiți.

Închei acest text ajutat fiind de observația unui coleg care accentua că nu avem în față o comedie de caractere, ci una de situații, în care zâmbetul este provocat mai mult de ceva decât de cineva.

Acestea fiind spuse, am scăpat, încă o dată, de teama de a nu povesti spectacolul în caietul program înainte să-l urmăriți dumneavoastră pe scenă.

Bogdan Hușanu, regizor artistic