UNCHIUL VANEA, de A. P. Cehov

UNCHIUL VANEA, de A. P. CEHOV

Traducerea: Moni Ghelerter și Radu Teculescu

Premiera: 11.05.2019

Stagiunea 2018 – 2019

Distribuția:

Aleksandr Vladimirovici Serebriakov – Marcel Anghel

Elena Andreevna Serebriakov – Ramona Ananie

Sonia Aleksandrovna Serebriakov – Dumitriana Crețu

Maria Vasilevna Voinițki – Geta Cacevschi

Ivan Petrovici Voinițki – George Sobolevschi

Mihail Astrov – Bogdan Manolache

Ilia Ilici Telegin – Sorin Ghiorghe

Marina – Cătălina Rusu

Regia artistică – Ștefan Alexiu                            

Scenografia Sandu Maftei

Coregrafia – Lorette Enache

Photo – Ștefan Alexiu

***

,,Păsările care se nasc în cușcă au impresia că a zbura este o boală”

Alejandro Jodorowski

Am avut ca primă temă, când m-am decis să lucrez la Unchiul Vanea, singurătatea și formele ei. Singurătatea pe care o găsim și în prezent printre noi. Am pornit de la oamenii care se simt foarte singuri stând toți, împreună, în aceeași cameră. Singur chiar și atunci când ești în brațele cuiva. De la ideea că în doi poate fi la fel de rău ca în singurătate.

La această singurătate se adaugă lipsa de comunicare și conectare, trădarea, decăderea, dragostea reprimată și furia care iese la suprafață, speranțele pierdute care duc, în final, la lipsa speranței, lipsa orizontului și în cele din urmă frica de schimbare.

Reprezentativă mi s-a părut o poză, de la o nuntă, în care toți cei de la masă (în frunte cu mirele și mireasa) erau prizonierii telefoanelor mobile.

Personajul care m-a atras în mod special a fost Teleghin, pe care l-am văzut ca un duh al pădurii, ca un demiurg coborât printre oameni. Ca bază, am avut rămășițele unei povești rămase în amintire, în care Dumnezeu cobora printre oameni sub înfățișarea unui bătrân sărac, nespălat, adăpostit la un cap de pod. Teleghin a devenit, în spectacolul meu, cel care stăpânește timpul, natura și care încearcă să afle „ce ne mai trebuie” să fim fericiți, să trăim, să avem curajul de a porni de la capăt, el este cel care ne deschide uși și ne dă posibilitatea de a alege…

Să ne gândim mai des la faptul că ,,În marile momente ale vieții omul rămâne singur” (Ernest Bernea)

Ștefan Alexiu, regizor artistic