LUMINIȚA DE LA CAPĂTUL TUNELULUI, de Radu F. Alexandru

LUMINIȚA, DE LA CAPĂTUL TUNELULUI, de RADU F. ALEXANDRU

Premiera: 13.10.2018

Stagiunea: 2018 – 2019

Distribuția:

Delia Neacșu – Irina Cocea

Virgil Neacșu – Sorin Ghiorghe

Pușa Maxim – Petronela Ene

Doru Maxim George Sobolevschi

Regia artistică – Bogdan Hușanu                                 

Scenografia Sandu Maftei

Photo credit & copyright – Bârlad Online www.b-o.ro

***

”Purtând doar o mască din superficialitatea contemporană, Luminița, de la capătul tunelului este un spectacol bazat pe un text care tratează despre falsa iubire amestecată cu negocieri absurde, temeri sau situații de viață înconjurate de ipocrizie, șantaj și naivitate.

În cei 11 ani de când am absolvit facultatea, ca regizor nu am vrut și nu am știut să fac o separare clară între comic și tragic; în orice situație comică am găsit un motiv de tristețe (nu degeaba există expresia ”a face haz de necaz”) și-n orice moment scris, dorindu-se a fi tragic, mi s-a părut că a râde pe sub mustață sau în gând nu este ceva ireverențios.

Ca oricărui alt regizor în situația mea, îmi este greu să vorbesc despre spectacol fără să-l povestesc, lăsând plăcerea de a fi surprinși celor din sală. Încercând să mă transpun în rolul unui spectator care vizionează pentru prima dată această piesă, la final, îndreptându-mă către casă și recapitulând, poate că râsul mi-ar deveni rictus și certitudinile s-ar transforma în incertitudini.

Actorii cu care am lucrat au avut răbdarea pe care le-am solicitat-o în timpul lucrului la scenă, curiozitatea necesară de a-mi pune întrebări și generozitatea de a mă ajuta în propriile-mi ezitări sau căutări.

Fiecare din cele patru personaje interpretate își înțelege și își apără propriul rol, fiecare opac și neînțelegător, surd la argumentele celuilalt. Parcă doar printr-un hazard s-ar putea ajunge la o înțelegere, un hazard fericit. Soluția ”deux ex machina” din teatrul antic nu mi se pare nepotrivită.

Bogdan Hușanu (regizor artistic)