AUTORUL, de Radu Herjeu

AUTORUL, de RADU HERJEU

Premiera: 02.02.2019

Stagiunea 2018 – 2019

Distribuția:

Autorul – Simon Salcă jr

Laur – Bogdan Manolache

Lili – Oana Florea

Marina Cecilia Todică

Madam Popescu – Geta Cacevschi

Comisionar – Alex Savu

Regia artistică – Bogdan Hușanu                                 

Decor Sandu Maftei

Costume – Iuliana Maftei

Photo credit & copyright – Bârlad Online www.b-o.ro

***

”Orientându-ne, ca artiști, în eclectismul lumii contemporane cotidiene, constatăm, la nivel umoral, și simțim, în același timp, că ”lucrurile nu sunt așa cum ar trebui să fie”, ca să îl citez pe excelentul scriitor Radu Herjeu, al cărui text am îndrăznit să-l montez pe scena Teatrului Victor Ion Popa din Bârlad.

Minunatul colectiv artistic, începând cu actorii și continuând cu scenograf, creator costume, tehnicieni, mașiniști și toți cei care nu se văd, m-au susținut, cu mult entuziasm, pe parcursul acestui proiect.

Textul Autorul are doar o aparentă peliculă de simplitate la suprafață și, numai dacă suntem cu adevărat atenți la interstițiile histrionice ale unor personaje, căutând claritățile detaliilor, vom fi surprinși de ce am putea descoperi. Fără să vreau a complica lucrurile, trebuie spus, totuși, că spectatorul va asista la situații de qui pro quo și la surprize artistice care răstoarnă situația.

Hârtia de turnesol va fi, ca de fiecare dată, publicul, în slujba căruia, umili, ne punem, la care ne gândim și fără a cărui prezență actul artistic nu ar avea cum să existe.

În această aventură, de la prima lectură până la ultima repetiție generală, actorii mi-au întins o mână generoasă, prin talentul lor, prin multitudinea de idei cu care au contribuit, prin punctualitate și seriozitate, prin asimetria și incongrunța viziunilor artistice alungând monotonia și plictiseala logicii depășite și învechite a unei gândiri anchilozate.

Bogdan Hușanu, regizor artistic