INVESTITIA

INVESTIȚIA,

de SEBASTIAN UNGUREANU

Premiera: 25.05.2013

Stagiunea 2013 – 2104

Distribuția:

Vicențiu – Cristian Todică

Victor – Lucian Arhire

Patricia – Ramona Părpăliță

Doctorul – Dumitru Ciubotaru

Regia: Marcel Anghel

Scenografia: Sandu Maftei

Foto: Ștefan Alexiu

***

”Am ales Investiţia, o comedie ce are ca sursă de inspiraţie realităţile contemporane, pentru că trăim într-o Românie în care ne mai ţine în viaţă doar visul de a prospera. Cum? Pe seama investitorilor străini, fireşte! Ce ne facem, însă, dacă “investitorul” nu este nimeni altcineva decât tot un român de-al nostru, un şarlatan uns cu toate alifiile, reîntors de pe meleaguri americane (unde şi el a dat chix!)?

Investiţia e o comedie (amară!) de situaţie, presărată cu un comic de limbaj sprinţar. Piesa, bine ancorată în realitate, aduce în prim-plan visul românilor de a reuşi în afaceri pe spinarea investitorilor străini.

Acţiunea se petrece într-o gară de provincie şi este povestea unui tandem păcălit de doi “investitori” români, care se întorc din străinătate. Vincenţiu şi Victor sunt doi bărbaţi visători, care îşi doresc să facă afaceri profitabile: “Noi aşteptăm… investitorii […] adevăraţii investitori, cei ce ştiu să facă economie de piaţă şi au, de altfel, şi mijloacele; cei cu bani.” Mai mult decât atât, totul pare predestinat să le reuşească (până şi firma lor se va numi VIN-VIC, adică Vine Victoria, format din părţi ale numelor lor).

Din nefericire, cei doi naivi creduli sunt păcăliţi de John (Ion) Garlic (Usturoi – care nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase!) şi de amanta sa, Patricia, aşa-zişii investitori străini.

Considerăm piesa ca fiind o reflexie a lumii în care trăim – nu mai ştim să ne mobilizăm pentru a ne ridica pe forţe proprii, în schimb, aşteptăm şi acceptăm, cu prea mare uşurinţă, himerele vândute de cei din afara ţării, imaginându-ne că doar aşa vom scăpa de nevoile cotidiene. Aşteptăm, de prea multă vreme, să investească alţii în noi, când cel mai simplu ar fi  ca, fără nicio teamă, SĂ INVESTIM ÎN NOI ÎNŞINE!

Marcel Anghel