ARMA SECRETĂ A LUI ARHIMEDE, de DUMITRU SOLOMON

ARMA SECRETĂ A LUI ARHIMEDE, de DUMITRU SOLOMON

DISTRIBUȚIA (în ordinea indicată de autor):

Arhimede: MARCEL ANGHEL
Teodonia: CĂTĂLINA RUSU
Ctesibios: SIMON SALCĂ jr.
Eunoa: ALINA POPESCU
Clisis: ANDREI CIOBANU
Xenios: ALEX SAVU
Meropa: CELLA CROITORU
Hieron: SORIN GHIORGHE
Zopyrion: GEORGE SOBOLEVSCHI
Marcellus: DUMITRU CIUBOTARU
Teles: GRUIA NOVAC jr.

Decor: SANDU MAFTEI
Costume: AXENTI MARFA
Regia artistica: IRINA POPESCU-BOIERU

***

„Arma secretă a lui Arhimede” este o „poveste” a unei mașini de citit gândurile (o scoică), după care „aleargă” toată lumea. Piesa este, dacă vreți, un avertisment: orice invenție științifică devine, mai devreme sau mai târziu, o veritabila…armă!
Una dintre intențiile autorului acestei comedii este să evidențieze moralitatea omului de știință, răspunderea savantului față de invențiile pe care le pune la îndemâna umanității.

Omul de geniu – aflat în fața unei lumi imperfecte, încă imatură, inaptă să gestioneze „bunurile” lăsate de Demiurg, dar, mai ales, pe cele create de inteligența umană – are puterea de a se opri la timp, de a spune „nu” nebuniei contemporanilor săi. El dispare în Timp, împreună cu invenția sa, sperând la ziua în care omenirea va atinge ?nțelepciunea de a face din orice armă un instrument al păcii.

Pe toată durata spectacolului, vom fi atrași de limbajul ambiguu și savuros. Intriga este veselă, în ea amestecându-se un inventator inocent, amoruri naive, spioni, conspiratori diabolici și mulți sclavi tratați prietenește.

Dramaturgia lui Dumitru Solomon nu este straina publicului barladean. Piesele sale au fost jucate cu succes, astfel:

1979, „Iluzia optica”, regia: Cristian Nacu

1985, „Notiunea de fericire”, regia: Bogdan Ulmu

1996, „Cele doua privighetori”, regia: Bogdan Ulmu

2005, „Fata Morgana”, regia: Dorin Mihailescu

„Arma secreta a lui Arhimede” a mai fost jucată, de-a lungul timpului, la Teatrul de Comedie din București (28.10.1982), la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara (06.03.1983) sau la Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca (25.04.1989)