ARMA SECRETA A LUI ARHIMEDE

ARMA SECRETA A LUI ARHIMEDE, de DUMITRU SOLOMON

DISTRIBUTIA (in ordinea indicata de autor):

Arhimede: MARCEL ANGHEL
Teodonia: CATALINA RUSU
Ctesibios: SIMON SALCA jr.
Eunoa: ALINA POPESCU
Clisis: ANDREI CIOBANU
Xenios: ALEX SAVU
Meropa: CELLA CROITORU
Hieron: SORIN GHIORGHE
Zopyrion: GEORGE SOBOLEVSCHI
Marcellus: DUMITRU CIUBOTARU
Teles: GRUIA NOVAC jr.

Decor: SANDU MAFTEI
Costume: AXENTI MARFA
Regia artistica: IRINA POPESCU-BOIERU

***

“Arma secretă a lui Arhimede” este o “poveste” a unei mașini de citit gândurile (o scoică), după care “aleargă” toată lumea. Piesa este, dacă vreți, un avertisment: orice invenție științifică devine, mai devreme sau mai târziu, o veritabila…armă!
Una dintre intențiile autorului acestei comedii este să evidențieze moralitatea omului de știință, răspunderea savantului față de invențiile pe care le pune la îndemâna umanității.

Omul de geniu – aflat în fața unei lumi imperfecte, încă imatură, inaptă să gestioneze “bunurile” lăsate de Demiurg, dar, mai ales, pe cele create de inteligența umană – are puterea de a se opri la timp, de a spune “nu” nebuniei contemporanilor săi. El dispare în Timp, împreună cu invenția sa, sperând la ziua în care omenirea va atinge ?nțelepciunea de a face din orice armă un instrument al păcii.

Pe toată durata spectacolului, vom fi atrași de limbajul ambiguu și savuros. Intriga este veselă, în ea amestecându-se un inventator inocent, amoruri naive, spioni, conspiratori diabolici și mulți sclavi tratați prietenește.

Dramaturgia lui Dumitru Solomon nu este straina publicului barladean. Piesele sale au fost jucate cu succes, astfel:

1979, “Iluzia optica”, regia: Cristian Nacu

1985, “Notiunea de fericire”, regia: Bogdan Ulmu

1996, “Cele doua privighetori”, regia: Bogdan Ulmu

2005, “Fata Morgana”, regia: Dorin Mihailescu

“Arma secreta a lui Arhimede” a mai fost jucată, de-a lungul timpului, la Teatrul de Comedie din București (28.10.1982), la Teatrul Național “Mihai Eminescu” din Timișoara (06.03.1983) sau la Teatrul Național “Lucian Blaga” din Cluj-Napoca (25.04.1989)