LA PUTTA ONORATA (FATA CINSTITA)

LA PUTTA ONORATA (FATA CINSTITA), de Carlo Goldoni (1707-2007)

Premiera: 03.11.2007

Stagiuena: 2007 – 2008

Distribuţia(in ordinea indicata de autor):

OTTAVIO, marchiz de Ripa Verde – Dumitru CIUBOTARU

BEATRICE, sota sa – Catalina RUSU

PANTALONE DE BISOGNOSI, negustor – Sorin GHIORGHE

BETTINA, protejata lui Pantalone – Petronela ENE

CATTE, sora Bettinei – Cella CROITORU

MENEGO CAINELLO, barcagiu – Gruia NOVAC jr.

LELIO, fiul lui Pantalone – Simon SALCA jr.

PASQUALINO, fiul lui menego – George SOBOLEVSCHI

DONNA PASQUA, sotia lui Menego – Geta CACEVSCHI

BRIGHELLA, servitorul marchizului – Alex SAVU

ARLECCHINO, sotul Cattei – Andrei CIOBANU

SCANNA, camatareasa – Eudoxia VOLBEA

Regia: IRINA POPESCU BOIERU
Scenografia: SANDU MAFTEI

***

Acum 300 de ani, orasul-laguna, supranumit si Regina Adriaticii, Venetia cea unduitoare, fastuoasa si lasciva, dadea lumii pe unul dintre cei mai prodigiosi creatori de teatru din câti s-au cunoscut vreodata: CARLO GOLDONI. El este cel care avea sa zdruncine din temelii fagasul statornicit al traditiilor care guvernau arta teatrala italiana a veacului al XVIII-lea. Amurgul epocii mastilor tocmai începuse.

Demiurgul universului scenic care sta sa ni se desluseasca și aduce aproape pe protagonisti, de care ne leaga indestructibil aceleasi patimi, virtuti, nostalgii si neîmpliniri… Veridicitatea frescei caracteriale atât de bogat si sugestiv reprezentata de Carlo Goldoni se datoreaza mai ales aplecarii deosebite de care dramaturgul da dovada, în observarea si studiul realitatii. Acesta este de fapt programul sau estetic, impus si urmat cu multa determinare prin intermediul celor peste 100 de piese care au cunoscut lumina rampei sau a tiparului.

” Fata cinstita” se numara în categoria pieselor mai putin cunoscute din creatia goldoniana., care are toate datele unei comedii de caracter de mare valoare: originalitatea, gratia si firescul dialogului, fantezia sugestiva, spontaneitatea si logica înlantuirii evenimentelor.

Dinamismul actiunii, farmecul personajelor si pitorescul atmosferei compun laolalta în acest spectacol culoarea locala a Venetiei secolului al XVIII-lea, redata în spiritul marelui dramaturg italian, celebrat în acest an pretutindeni în lume.