LA PUTTA ONORATA (FATA CINSTITĂ), de CARLO GOLDONI

LA PUTTA ONORATA (FATA CINSTITĂ), de Carlo Goldoni (1707-2007)

Premiera: 03.11.2007

Stagiuena: 2007 – 2008

Distribuţia (în ordinea indicata de autor):

OTTAVIO, marchiz de Ripa Verde – Dumitru CIUBOTARU

BEATRICE, sotia sa – Cătălina RUSU

PANTALONE DE BISOGNOSI, negustor – Sorin GHIORGHE

BETTINA, protejata lui Pantalone – Petronela ENE

CATTE, sora Bettinei – Cella CROITORU

MENEGO CAINELLO, barcagiu – Gruia NOVAC jr.

LELIO, fiul lui Pantalone – Simon SALCĂ jr.

PASQUALINO, fiul lui Menego – George SOBOLEVSCHI

DONNA PASQUA, sotia lui Menego – Geta CACEVSCHI

BRIGHELLA, servitorul marchizului – Alex SAVU

ARLECCHINO, soțul Cattei – Andrei CIOBANU

SCANNA, cămătareasa – Eudoxia VOLBEA

Regia: IRINA POPESCU-BOIERU
Scenografia: SANDU MAFTEI

***

Acum 300 de ani, orasul-lagună, supranumit și Regina Adriaticii, Veneția cea unduitoare, fastuoasă și lascivă, dădea lumii pe unul dintre cei mai prodigiosi creatori de teatru din câți s-au cunoscut vreodata: CARLO GOLDONI. El este cel care avea să zdruncine din temelii făgașul statornicit al tradițiilor care guvernau arta teatrală italiană a veacului al XVIII-lea. Amurgul epocii măștilor tocmai începuse.

Demiurgul universului scenic ce stă să ni se deslușească ni-i aduce aproape pe protagonisti, de care ne leaga indestructibil aceleași patimi, virtuți, nostalgii și neîmpliniri… Veridicitatea frescei caracteriale atât de bogat si sugestiv reprezentata de Carlo Goldoni se datoreaza mai ales aplecarii deosebite de care dramaturgul dă dovadă, în observarea și studiul realității. Acesta este, de fapt, programul sau estetic, impus si urmat cu multa determinare prin intermediul celor peste 100 de piese care au cunoscut lumina rampei sau a tiparului.

”Fata cinstită” se numara în categoria pieselor mai putin cunoscute din creatia goldoniana, care are toate datele unei comedii de caracter de mare valoare: originalitatea, grația si firescul dialogului, fantezia sugestivă, spontaneitatea și logica înlanțuirii evenimentelor.

Dinamismul acțiunii, farmecul personajelor și pitorescul atmosferei compun laolaltă în acest spectacol culoarea locala a Veneției secolului al XVIII-lea, redată în spiritul marelui dramaturg italian, celebrat în acest an pretutindeni în lume.