BOLNAVUL ÎNCHIPUIT, de Molière

BOLNAVUL ÎNCHIPUIT, de Molière

Distribuția:

ARGAN – Marcel ANGHEL

TOINETTE – Lily Popa ALEXIU

ANGÉLIQUE – Oana PAVALACHE

BÉLARDE – Catalina RUSU

THOMAS DIAFORIUS – George SOBOLEVSCHI

D-NA DIAFORIUS – Eudoxia VOLBEA

BÉLINE – Otilia HUZUM

CLEANTE – Simon SALCĂ jr.

DOMNUL DE BONNEFOI – Sorin GHIORGHE

LOUISON – Petronela ENE

DOMNUL PURGON – Dumitru CIUBOTARU

DOMNUL FLEURANT – Gruia NOVAC jr.

Regia: IRINA POPESCU-BOIERU
Scenografia: MARFA AXENTI
Costume: TANIA GONZALEZ CONTRERAS-AXENTI

***

”Ultima comedie a lui Molière, Le Malade imaginaire (Bolnavul închipuit), se număra printre capodopere. Premiera a avut loc în ziua de 10 februarie 1673, la Palais-Royal. Un conflict cu Lully împiedicase ca reprezentația să se dea la Versailles, cum se prevăzuse.

Argan – frate bun cu Orgon, cu Arpagon, cu Jourdain – e deformat sufletește de ideea fixă a bolilor lui închipuite. Insistă s-o casatoreasca pe Angélique cu prostănacul și închipuitul Thomas Diafoirus, doar pentru ca s-ar putea să devina sși el medic. Peripeții, intrigi, imposturi, travesti, puneri la cale; o schemă, deci, la capătul căreia minciuna va fi descoperită și tinerii care se iubesc vor putea să se casatoreasca.
Piesa scânteiază de umor, de vervă, de satira condusă cu ascuțime și îndrăzneală. Toate personajele au în ele adevar si expresie. Si acesta este unul din textele lui Molière care a trezit în epocă proteste și discutii. Niciodata critica îndreptata de Molière împotriva șarlataniei medicilor nu purtase în ea atâta sarcasm și nu păruse atât de necruțătoare. Există o explicație de ordin subiectiv: Molière scrisese această piesa cu o veselie în fond tristă, este stors de boală și presimțea sfârșitul apropiat, încercând un sentiment de răzbunare împotriva medicinei neputincioase”.

(Ion Zamfirescu – ”Istoria universala a teatrului”)