
Stagiunea: 2023 – 2024
Premiera: 28 octombrie, 2023
Distribuția:
BOGDAN MANOLACHE – Julien Portal
CRISTIAN TODICĂ – Astrologul Radjapour
CĂTĂLINA RUSU – Doctorul S…
ALEX SAVU – Președintele Delbec
IOANA DOBREA – Laura (DEBUT)
OANA PAVALACHE – Marie
VLAD GORANDA – Tânărul
TEONA PERJU – Tânăra
Scenografia: CLARA POP
Regia artistică: DIANA UDREA
***
”Textul lui Éric-Emmanuel Schmitt mi-a atras atenția datorită profunzimii mascate de o superficialitate ce stârnește veselie. O piesă de teatru ce vorbește despre rolul nostru pe pământ, despre faptul că „viața este un cadou dăruit egal fiecăruia” și, totodată, o invitație la introspecție. Cu bucurie și simplitate deopotrivă, textul ne îndrumă către un moment de cugetare asupra propriei noastre existențe și ne încurajează să medităm la cum putem onora acest dar prin faptele noastre.
Prin spectacolul „Hotelul celor două lumi” am dorit să evidențiez, în primul rând, superficialitatea omului contemporan: „trăim, vorbim […] și credem că se țes legături umane între noi”. Pornind de la faptul că fiecare om poartă cel puțin o mască, astfel și personajele din spectacol sunt construite pe straturi, fiecare jucând un rol în propria viață și încercând să-i convingă pe cei din jur să creadă în propria lor fantezie. Însă, ceea ce este trist, este faptul că până și ei înșiși au ajuns să creadă și să se identifice cu aceste măști, uitând cine sunt cu adevărat, uitând să fie sinceri, să simtă și să iubească real, uitând chiar să trăiască și ajungând să disprețuiască viața.
Așteptarea este o altă temă abordată în acest spectacol, pentru că personajele așteaptă, la propriu, să afle dacă vor muri sau vor reveni pe Pământ după coma în care se află. Și totuși, ce facem când așteptăm? Trăim, vorbim, analizăm și avem timp să apreciem fiecare clipă. Ne destăinuim celuilalt și, prin urmare, nouă înșine. Ne lăsăm surprinși de Paradisul nostru interior. În această așteptare fiecare personaj este pus la încercare, fiecăruia i se oferă o a doua șansă, încă o șansă de a trăi cu adevărat și de a aprecia viața. Se renunță oare la măști și superficialitate sau există oameni atât de captivi în propria minciună, încât nimic nu-i poate schimba?
În „Hotelul celor două lumi”, iubirea are un rol fundamental – acea iubire sinceră, onestă, acel sentiment ce mișcă lumea încă de la începutul timpului și ne poate transforma, ne poate face mai buni și mai umani. Este un spectacol care ne învață că iubirea este o putere infinită, ce ne modelează și ne arată cum să prețuim viața, cum să fim mai buni în fiecare zi, cu noi și cu aproapele nostru. Ne învață să ne iubim și să iubim, să avem speranță și să fim încrezători.
Acțiunea are loc într-un hotel situat între cele două lumi – a vieții și a morții – după cum menționează și titlul. Interpretarea scenografică a spațiului ilustrează un tărâm utopic în care ajung diverse personaje în momentul în care intră în comă. Construit de Clara Pop, decorul abstract reprezintă un spațiu de siguranță, lipsit de pericole, și, în același timp, un labirint infinit în care personajele se pierd și se regăsesc. Din acest loc nu se poate evada, precum nimeni nu poate evada din propria persoană. Spațiul absoarbe orice valență oferită de spectator, deoarece, în esență, este o zonă de tranzit, de așteptare.
„Hotelul celor două lumi” este un spectacol vesel, comic datorită tipologiilor umane pe care le regăsim și cu care ne identificăm, datorită situațiilor ce imită realitatea aproape parodic. Este o satiră la adresa societății în care trăim. Acesta conține momente de intimitate sufletească, unde personajele își arată cele mai ascunse straturi, rămânând goi, adevărați și îmbrăcați în iubire, în dragoste, în puritate. Un spectacol ce vorbește despre viață și moarte, despre iubire și puterea ce stă în fiecare din noi pentru a construi o lume mai bună pornind de la noi înșine.
Diana Udrea, regizorul spectacolului














